Vafliai su duonos raugu – ir saldiems, ir sūriems pusryčiams
- 09-26
- 3 min. skaitymo
Atnaujinta: 09-27

Jei vaikai vis prašo kartoti kokį nors receptą, žinau, kad jiems tikrai labai skanu. Taip atsitiko ir su šiais vafliais.
Kai pradėjau kepti raugo duoną, reikėjo sugalvoti, kur dėti raugo likutį po jo pamaitinimo, nes išmesti gerą daiktą gaila, o jau ir buvau prisiskaičiusi įvairių tinklaraščių įrašų, kaip raugas pakelia į kitą lygį visus blynų ir vaflių receptus, tad tikrai buvo smalsu pabandyti.
Jeigu dar nekepate raugo duonos, labai rekomenduoju išdrįsti leistis į šį nuotykį. Aš kepti išmokau pati, vadinasi, galit ir jūs. Reikia tik šiek tiek kantrybės, smalsumo ir noro. Internete šiandien tiek daug informacijos, vaizdo įrašų, grupių socialiniuose tinkluose, kur žmonės dalinasi patirtimi, kad tik imk ir kepk! :) O kur dar faktai apie tai, koks naudingas mūsų žarnynui yra raugas! Man labai patiko Vanessa Kimbel knyga The Sourdough School. The ground-breaking guide to making gut-friendly bread, iš jos tikrai daug sužinojau būtent mokslinių faktų, pavyzdžiui, kodėl net glitimo netoleruojantys žmonės dažniausiai GALI valgyti raugo duoną ir nepatirti nemalonių pojūčių. Bet apie duoną ruošiu kitą įrašą.
O dabar – mūsų šeimoje tikrai pamiltas vaflių receptas tiems, kas turi raugo.
Keletas patarimų prieš receptą
Drąsiai naudokite įvairius miltus be glitimo. Tik viena svarbi detalė, jei nenorite, kad vafliai būtų kieti ir sprangūs – maišykite įvairius miltus. Aš visuomet virtuvėje turiu bent keleto rūšių, esu susipilsčiusi juos į didesnius stiklinius indus ir tiesiog vis pasipildau jiems ištuštėjant. Dažniausiai pas mus yra šių: avižinių, ryžių, grikių, bolivinės balandos, kukurūzų. Avižinius miltus dažniausiai gaminu pati tiesiog susimaldama su tokia senovine mažyte kavamale avižinius dribsnius. Žalius grikius taip pat.
Mes šiuos vaflius valgome ir kaip desertinius (su jogurtu, uogomis, vaisiais, medumi ar klevų sirupu ir kt.), ir sūriems pusryčiams (ant vaflio dedame kiaušinį, lengvai citrinos sultyse marinuotų raugonų svogūnėlių, avokado, lašišos ar šoninės, alyvuogių ir viso kito, ko tik norisi).
Keletą šaukštų miltų galima pakeisti krakmolu (aš naudoju tapijokos, ryžių ar kukurūzų).
Dėl raugo kiekio nesukite galvos, o dėkite tiesiog tiek, kiek turite – nors originaliame recepte yra nurodyti net 200 g, bet aš esu bandžiusi kepti ir su 50 g, ir su 100 g, ir 150 g – visais kartais vafliai pavyko tikrai puikūs.
Prieš pildami išlydytą sviestą į tešlą, šiek tiek palaukite, kol jis pravės, nes raugo bakterijos prie aukštos temperatūros miršta. Aš visuomet tiesiog išjungiu ugnį ar nuimu nuo viryklės lydomą sviestą, kai dar būna like nedidelių gabalėlių ir baigiu tirpdyti maišydama.
Galima kepti dviem būdais – paruošti tešlą iš vakaro (be keleto ingredientų) ir leisti raugui gerai subręsti arba visus ingredientus sumaišyti ryte ir leisti tešlai ramiai pabūti apie 20 minučių prieš kepant. Mes dažniausiai visi atsikeliame alkani ir norime pusryčių čia ir dabar, tad aš praktikuoju pirmąjį variantą ir ryte, įmušusi kelis kiaušinius, iškart kepu.
Gaminam vaflius
Tešlą maišome iš vakaro
INGREDIENTAI
200 g aktyvaus raugo arba raugo likučio tiesiai iš šaldytuvo (galite dėti mažiau, ypač, jei raugas ruginis, nes jis suteiks tešlai daugiau rūgštumo)
240 g kefyro arba pieno
50 g mėgstamo saldikio (cukraus, medaus, klevų sirupo – jei dėsite medų, patirpdykite jį su sviestu, kad būtų skystenis)
56 g sviesto (išlydyto)
240 g miltų
1 šaukštelis vanilės ekstrakto (nebūtina)
Ištirpdome sviestą ir medų (jei pakietėjęs), šiek tiek atvėsiname.Į dubenį dedame raugą, kefyrą arba pieną, pravėsusį sviestą, vanilės ekstraktą ir viską išmaišome. Po truputį dedame miltus ir išmaišome. Tešlą uždengiame ir paliekame kambario temperatūroje bręsti per naktį.
RYTE
INGREDIENTAI
Šaukštelis kepimo miltelių
Šaukštelis druskos
2 dideli kiaušiniai
Į tešlą įmaišome du lengvai išplaktus kiaušinius, dedame šaukštelį kepimo miltelių, druskos ir išmaišome. Originaliame recepte rekomenduoja palaukti 20 minučių prieš kepant, bet aš dažniausiai kepu iškart.
Mums visuomet gaunasi 8 dideli vafliai.
Galima kepti paprastus ar širdelių blynus taip pat.
Patarimas: jei šiuo metu laukiatės, išsikepkite jų keletą porcijų ir įsidėkite į šaldymo kamerą – bus greitiems pusryčiams ar užkandžiui, kai norėsis kažko čia ir dabar.
Originalus receptas čia.



















